Eigen woning

Eigen woning

De verdeling van de waarde van de eigen woning is vaak een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Ook de financiële belangen bij deze verdeling zijn groot. Wellicht willen beiden echtgenoten in de woning blijven wonen. Er zullen dan onderling afspraken gemaakt moeten worden. Door de kredietcrisis staan veel huizen ‘’onder water’’ wat betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning. De woning verkopen is dan vaak geen optie, omdat in dat geval een restschuld ontstaat.

De waarde van de woning dient bepaald te worden. De woz-waarde geeft een indicatie van deze waarde, maar blijkt in praktijk vaak niet nauwkeurig genoeg. Het is dan ook aan te bevelen de waarde te laten bepalen aan de hand van een taxatierapport. Vervolgens zal de hoogte van de hypothecaire schuld opgevraagd moeten worden. Ook kunnen er nog levens- en kapitaalverzekeringen aan de hypotheek gekoppeld zijn. Aan de hand van al deze gegevens kan de positieve of negatieve waarde van het ‘’pakketje’’ woning bepaald worden.

Wanneer een van de echtgenoten de woning wil overnemen zal ook de hypotheekgever (de bank) hiermee akkoord moeten gaan. In sommige gevallen is het inkomen van beiden echtgenoten wel voldoende om de hypothecaire lasten te voldoen, maar is het voor hen niet mogelijk deze lasten alleen te dragen. In veel gevallen zal de woning dan verkocht moeten worden.

De verdeling van de woning heeft diverse juridische, financiële en fiscale gevolgen en vereist dan ook maatwerk.

De specialisten van echtscheidingsplaza.com helpen u graag.